Tečaj Dolara

Povijesni uspon američkog dolara - USD

Američki dolar je, bez sumnje, strateški najvažnija valuta kojom se trguje na najvećoj svjetskoj mjenjačnici tj. forexu. Tečaj dolara je dio parova valuta koji zajedno čine više od 85% cjelokupnog prometa valuta u ovoj ogromnoj mjenjačnici.

Razlog zašto je tečaj američkog dolara postigao i zadržao prvo mjesto u svjetskoj monetarnoj politici zapravo i nije mnogo tajnovit.

Povijesni uspon američkog dolara

SAD su bile jedina država koja se borila u II svjetskom ratu koja nije pretrpila veća razaranja na svom teritoriju i infrastrukturi. Sve druge zemlje sudionice morale su se ponovno izgrađivati što je značajno oslabilo njihovu privredu. Neke su od tih zemalja čak i platile SAD-u za pomoć.

Iako je u početku predložena druga valuta za rezerve (bankor), američki je dolar postao glavna valuta za rezerve u Bretton Woodsu 1944. Ondje je odlučeno da će unca zlata imati tečaj od 35 američkih dolara. Sve su ostale valute potom vezane za američki dolar.

Poslije sastanka u Bretton Woodsu, američki je dolar dugo godina bio najstabilnija valuta dok se god svim valutama nije dopustilo da flukuriraju jedna u odnosu na drugu. Ovo se dogodilo 1970-ih nakon što su SAD jednostrano zaustavile konvertibilnost američkog dolara u zlato.

 Američki dolar kao ključna rezervna valuta

Rezervne valute definiraju se kao valute koje vlade ili središnje banke imaju u značajnim količinama. Američki dolar je nadaleko najzastupljenija valuta kada se radi o postotku u svjetskim novčanim rezervama. Na američki dolar otpada više od 60% svjetskih novčanih rezervi.

Druge popularne rezervne valute i njihov postotak koji drže vlade i središnje banke izgleda ovako:

Euro: 28% svjetskih monetarnih rezervi

Britanska funta: 4,2% svjetskih monetarnih rezervi

Japanski jen: 3% svjetskih monetarnih rezervi

Ove se valute mogu koristiti za vršenje međunarodne razmjene valuta u ime domaće valute središnjih banaka, ili za kupovinu važnih stavki za jednu državu kao što su nafta ili zlato. K tome, vlade koje izdaju rezervnu valutu imaju prednost posuđivanja novca drugim državama uz visoku kamatnu stopu. Ovo se događa zato što su na tržištu valute u kojima se čuvaju novčane rezerve traženije od drugih valuta.  Ovo je još jedan od faktora koji tečaj američkog dolara čine jakim i stabilnim.

 Kako međunarodna kreditna politika podupire stabilan tečaj američkog dolara

Međunarodni dug mnogih država koje aktivno sudjeluju na svjetskom tržištu denominiran je u američkim dolarima. Ovo prije svega treba zahvaliti osnivanju institucija kao što su Međunarodni Monetarni Fond (MMF) i Svjetska Banka koje su također produkt konferencije u Bretton Woodsu.

U osnovi, sav dug koji se duguje MMF-u denominiran je u američki dolarima. Ovo znači da ako država u razvoju posudi novac od MMF-a, kredit će biti u američkim dolarima i morat će biti vraćen u istoj valuti.

Budućnost tečaja američkog dolara je sigurna i svijetla zahvaljujući svjetskoj monetarnoj politici.

18.03.2013.

Za najbrže informacije o tečaju nazovite odmah!


01/3097-512