Tečaj Valute

Vrijednost novca i tečaj valuta

U današnjem članku ćemo vam otkriti što znači tečaj valute i objasniti neke od faktora koji mogu utjecati na vrijednost tečaja valute u zemljama diljem svijeta.

Možda ste putovali u Australiju ili Kanadu, te razmijenili američke dolare za australske ili kanadske dolare. Ili ste možda putovali iz Engleske u Japan i razmijenili engleske funte za japanski jen. Ako jeste, onda ste doživjeli tečajeve valuta u akciji. Razmijenili ste željene valute, no ne razumijete kako se postiže tečaj valuta?

Nacionalna valuta je od vitalne važnosti za djelovanje moderne ekonomije. One nam omogućuju dosljedno izraziti vrijednost preko granica zemalja, oceana te kultura. Trebamo tečaj valute jer jedna nacionalna valuta nije uvijek prihvaćena u drugoj zemlji. Tečaj valute je jednostavno trošak i razmjena jednog oblika valute u drugu valutu.

Kratka povijest tečajne valute

Već stoljećima, valute u svijetu su potpomognute od zlata. Komad papira valute izdane od strane bilo koje svjetske vlade predstavlja stvarnu količinu zlata u „sefu“te vlade. Nakon Drugog svjetskog rata, druge zemlje su temeljile vrijednosti svojih valuta na američkom dolaru. Nažalost, stvarni svijet ekonomije premašio je ovaj sustav. Američki dolar je patio od inflacije, dok su ostale valute postale vrjednije i stabilnije. Na kraju, SAD se više nije mogao pretvarati da je dolar bio vrijedan onoliko koliko je bio, tako da je vrijednost službeno smanjena. Danas, američki dolar i dalje dominira mnogim financijskim tržištima. Trenutno, američki dolar i euro čine oko 50 posto svih transakcija u mjenjačnicama.

Plovna ( pokretna) i vezana valuta

Postoje dva glavna sustava koji se koriste za određivanje tečaja valuta: plovna valuta i vezana valuta. Tržište određuje plovni tečaj valute. To se određuje na temelju ponude i potražnje, što se pak određuje utjecajem stranih ulaganja, omjerima uvoza / izvoza, inflacije i niza drugih gospodarskih čimbenika. Općenito, zemlje sa zrelim i stabilnim gospodarstvom će koristiti plovni sustav. Gotovo svaki veliki narod koristi ovaj sustav, uključujući SAD, Kanadu i Veliku Britaniju. Plutajući tečaj se smatra učinkovitijim jer tržište će automatski ispraviti stopu inflacije. U vezanom (fiksnom) sustavu tečajna valuta je postavljena i umjetno održavana od strane vlade. Tečaj će biti vezan za neke druge zemlje (obično je to američki dolar). Vlada mora raditi da bi njihova vezana valuta bila stabilna. Zemlje koje imaju nezrelu i potencijalno nestabilnu ekonomiju obično koriste vezani sustav. Zemlje u razvoju mogu koristiti ovaj sustav za sprečavanje van kontrole inflacije. Kad ljudi shvate da njihova valuta ne vrijedi onoliko koliko vezana valuta pokazuje, mnogi će ići razmijeniti svoj novac za drugu, više stabilnu valutu. To može dovesti do ekonomske katastrofe. Dakle, ako država ne vodi dobru brigu o njihovom vezanom sustavu mogu se naći s bezvrijednom valutom.

Sljedeći put kada ćete prijeći granicu i razmijeniti svoj novac za valutu druge zemlje, sjetite se da su ekonomske snage diljem svijeta pomogle odrediti taj tečaj valute.

25.03.2013.

Za najbrže informacije o tečaju nazovite odmah!


01/3097-512