Tečajna lista

Kada se objavljuje tečajna lista?

Tečajna lista se sastoji od vrijednosti (tečaja) domaće nacionalne valute u odnosu na vrijednost (tečaj) neke druge strane valute. Tečajna lista se formira tako što se prati promet novca u svijetu tj. na način odnosa ponude i potražnje svih valuta na tržištu novca odnosno na deviznom tržištu. Što je potražnja za nekom valutom veća, vrijednost tečaja te valute na tečajnim listama raste. Vrijednost neke valute na tečajnoj listi ovisi o gospodarskoj i ekonomskoj stabilnosti države iz koje valuta dolazi te o brojnim drugim faktorima.

Već znamo da je novac sredstvo razmjene i zakonski način plaćanja pri čemu svaka država obično ima svoju valutu. Prema valutama i prema određenom tečaju se vrše plaćanja između zemalja, gdje tečajevi razmjene valuta ovise o ponudi i potražnji valuta na koje se odnose.

Dnevni mediji objavljuju tečajne liste prema kojim se definira vrijednost domaće valute (hrvatske kune) za konverziju u valute drugih zemalja. Ažurne tečajne liste se nalaze u svim poslovnicama koje se bave mjenjačkim poslovima i tečajevima valuta (poput banaka i mjenjačnica).

U financijskim poslovnicama na  tečajnim listama možemo vidjeti devizni tečaj koji može biti kupovni, prodajni i srednji. Kupovni i prodajni tečaj može biti za efektive, odnosno za strane valute poput eura, američkog dolara, funte, franka itd koje prodajemo kako bi kupili domaći novac, ili ih kupujemo domaćom efektivom i čekovima. Kupovni i prodajni tečaj može biti i za devize što podrazumijeva prodaju ili kupovinu potraživanjima izraženih u stranoj valuti (devizama). Devizni tečaj nam govori kakav je odnos vrijednosti domaće i strane valute.

Upravo tržište deviza je možda najveće financijsko tržište u svijetu gdje se trguje između velikih institucija poput vlada država, banaka, velikih korporacija i ostalih gdje srednji dnevni volumen u globalnom deviznom tržištu i i srodnim tržištima ima kontinuiran rast.

Kada se objavljuje tečajna lista?

Tečaj Hrvatske narodne banke se obavljuje svakim radnim danom oko 13 sati. Objavljeni tečaj HNB-a se primjenjuje odmah od sljedećeg dana.

Banke za vlastite potrebe mogu definirati srednji tečaj za devize, te kupovni tečaj za efektivu, čekove i za IN valute sukladno definiranim konverzijskim tečajevima.

Redovite i ažurne informacije vezane za teme kao što su tečajna lista i tečaj valuta možete uvijek pratiti na našem blogu gdje vas redovito informiramo o tečajnim listama i odnosu među valutama.

30.03.2013.

Za najbrže informacije o tečaju nazovite odmah!


01/3097-512