Temeljni čimbenici koji utječu na vrijednosti i tečaj valuta

Trgovci na deviznom tržištu i mjenjačnicama oslanjaju se na dva osnovna oblika analiza koje se koriste i na tržištu dionica: fundamentalna (temeljna) analiza i tehnička analiza. Kod tehničke analize, cijena se pretpostavlja i odražava na sve novosti, a grafovi su predmeti analize. No, za razliku od poduzeća, država nema bilance, pa kako temeljna analiza može onda biti provedena na valutu?

Budući da temeljna analiza gleda na istinske vrijednosti ulaganja, njezina primjena podrazumijeva se na ekonomskim uvjetima koji utječu na procjenu vrijednosti neke zemlje. U današnjem članku ćemo pogledati neke od glavnih temeljnih čimbenika koji igraju važnu ulogu u kretanju tečaja valute.

Ekonomski pokazatelji

Ekonomski pokazatelji su izvješća objavljena od strane vlade ili privatne organizacije koje daju detaljne gospodarske rezultate zemlje. Ekonomska izvješća su sredstvo kojim se izravno mjeri gospodarsko stanje zemlje.

Ta izvješća su objavljena u zakazano vrijeme, s naznakom da li se nacionalna ekonomija poboljšala ili smanjila. Učinci tih izvještaja mogu se usporediti s nekoliko izvješća o zaradi, DIP podnescima i drugih izdanja vrijednosnih papira.

Možda ćete prepoznati neke od ovih gospodarskih izvješća, kao što je broj nezaposlenosti, koji su dobro publicirani. Drugi dobivaju manje pokrivenosti,poput stambenih statistika. Međutim, svaki pokazatelj ima određenu namjenu i može biti koristan. Ovdje navodimo četiri glavna izvješća:

1.Bruto domaći proizvod (BDP)

BDP se smatra najširom mjerom gospodarstva zemlje, a predstavlja ukupnu tržišnu vrijednost svih dobara i usluga proizvedenih u zemlji tijekom jedne godine. Budući da se slika BDP-a često smatra zaostalim pokazateljem, većina trgovaca usredotočena je na dva izvješća koji se izdaju u mjesecima prije konačnog BDP-a: napredna i preliminarna izvješća. Značajne izmjene između tih izvješća mogu uzrokovati veliku nestabilnost.

2.Maloprodaja

Izvješćima trgovina na malo mjere se ukupni primici svih maloprodaja u određenoj zemlji. Ovo mjerenje proizlazi iz različitih uzorka u trgovinama diljem nacije. Izvješće je osobito korisno jer je pravovremeni pokazatelj širokih uzoraka potrošnje koji je prilagođen za sezonske varijable. On se može koristiti za predviđanje izvedbe važnijih pokazatelja koji zaostaju u razvoju te procijeniti trenutni smjer ekonomije.

3.Industrijska proizvodnja

Ovo izvješće pokazuje promjenu u proizvodnji u tvornicama, rudnicima i komunalnim uslugama unutar jedne zemlje. Trgovci koji koriste ovaj pokazatelj obično se bave komunalnom proizvodnjom, a trgovanje i potražnja za energijom su pod utjecajem promjene vremena. Značajne izmjene između izvješća mogu biti uzrokovane vremenskim promjenama, što zauzvrat, može izazvati nestabilnost u tečaju i valuti.

4. Indeks potrošačkih cijena (IPC)

IPC je mjera promjene cijena potrošačkih dobara preko više od 200 različitih kategorija. Ovo izvješće, u odnosu na izvoz, može se koristiti kako bi se vidjelo da li zemlja stvara ili gubi novac na svojim proizvodima i uslugama. Budite oprezni, međutim, da pratite izvoz – to je fokus koji je popularan i kod mnogih trgovaca, jer se cijene izvoza često mijenjaju u odnosu na čvrstoću ili slabost neke valute.

Dakle, kako ih koristiti?

Budući da ekonomski pokazatelji ocjenjuju gospodarsko stanje zemlje, promjene u uvjetima izravno će utjecati na cijenu i volumen valute neke zemlje. Važno je imati na umu, međutim, da pokazatelji nisu jedine stvari koje utječu na vrijednost i tečaj valute. Postoje izvješća treće strane, tehnički čimbenici i mnoge druge stvari koje također mogu drastično utjecati na vrijednost i tečaj valute.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći kada se provodi temeljna analiza na deviznom tržištu:

- Imajte u blizini ekonomski kalendar s popisom pokazatelja i razdobljem u kojem nastaju. Također, pazite na budućnost; često će se tržišta kretati u očekivanju određenog pokazatelja ili izvještaja koji bi trebao biti objavljen kasnije.
-Budite informirani o ekonomskim pokazateljima u bilo kojem trenutku. Takvi pokazatelji su katalizatori za najveće cijene i volumene kretanja. Na primjer, kada je američki dolar slab, inflacija je često jedna od najgledanijih pokazatelja.
- Znati tržišna očekivanja za podacima, a zatim obratite pozornost da li su ta očekivanja ispunjena ili ne. To je daleko važnije od samih podataka. Ponekad postoji drastična razlika između očekivanih i stvarnih rezultata i ako postoje morate biti svjesni obrazloženja za tu razliku.
- Ne reagirajte prebrzo na vijest. Često su brojevi objavljeni a potom revidirani što vrlo brzo mijenja stvari. Obratite pozornost na ove izmjene jer one mogu biti koristan alat za upoznavanje trendova i reagiranje na buduće i preciznije izvješće.

Zaključak

Postoje mnogi ekonomski pokazatelji, pa čak i više privatnih izvješća koji se mogu koristiti za procjenu. Važno je uzeti vremena. Nije bitno da samo pogledate brojeve, nego je bitno da i razumijete što oni znače i kako oni utječu na nacionalnu ekonomiju. Ako ih pravilno koristite ovi pokazatelji mogu biti neprocjenjiv izvor.

05.04.2013.

Za najbrže informacije o tečaju nazovite odmah!


01/3097-512