Tečaj švicarskog franka – financijsko iznenađenje desetljeća

Tečaj švicarskog franka nije zadavao glavobolje samo Hrvatima, cijela je Europa bila pogođena ovim neočekivanim rastom.

Prošle su godine mnogi Hrvati doživjeli neugodno iznenađenje i udar na svoj budžet – radilo se, naravno, o onim Hrvatima čiji su krediti valutnom klauzulom bili vezani za tečaj švicarskog franka. Švicarski je franak lani, naime, dosegnuo magičnu granicu od 1,20 američkih dolara za jedan švicarski franak.  Tečaj švicarskog franka nije zadavao glavobolje samo Hrvatima, cijela je Europa bila pogođena ovim neočekivanim rastom. Do porasta vrijednosti švicarske valute došlo je uglavnom zbog rastuće krize u američkom i europskom gospodarstvu. Nitko nije bio pošteđen slika nereda u Grčkoj koja se zadužila preko svih granica i Španjolskoj koja je također pala kao žrtva opće gospodarske krize. Ovi su događaji rezultirali sve većom potražnjom za frankom na svjetskoj razini, što je, dakako, utjecalo i na značajno povećanje tečaja švicarskog franka. Financijeri su upravo u švicarskom novcu vidjeli valutu koja će ostati stabilna čak i ako euro padne. Tako je švicarski franak od omiljene valute mnogih postao europski neprijatelj broj 1 i prijetnja ugledu eura.

Švicarska je od davnina bila poznata po bankarstvu. Neutralna zona u doba željezne zavjese bila je sigurno utočište za novac mnogih tvrtki, poslovnih ljudi i država. Još prije više od 300 godina švicarski su se bankari obavezali na diskreciju vezanu za vlasnike računa u njihovim bankama, pa su tako u njima svoj novac mogli držati svi – od utajivača poreza do predsjednika država. Švicarske banke  su postale omiljene među plemstvom koje je svoj novac krilo bježeći od revolucionara. Poznata je činjenica da su nacisti čuvali zlato koje su opljačkali u svojim pohodima upravo u Švicarskoj. Švicarska svoj ugled duguje upravo novcu, pa stoga ne čudi da je švicarski franak oduvijek bio jako poželjna valuta i da je njegov tečaj bio stabilan. Jedino razdoblje kada je franak doživio pad bilo je razdoblje velike depresije 1939. kada je u samo jednom danu devalvirao čak 30%.

Švicarskim frankom upravlja Švicarska Narodna Banka koja grčevito brani franak od onih koji žele na umjetan način sniziti njegov tečaj kako bi se euro održao stabilnim.

Bilo kako bilo, popularni je Švicarac jedna od najstabilnijih europskih valuta i zauzima važno mjesto na svjetskom financijskom tržištu. Ne sumnja se kako će njegov tečaj ostati visok, pa je preporučljivo ne dizati kredite koji su vezani za tečaj švicarskog franka, dok je štednja u francima preporučljiva.

03.10.2012.

Za najbrže informacije o tečaju nazovite odmah!


01/3097-512