Tečajna lista - od čega se sastoji i kako se formira?

Što je potražnja za nekom valutom veća, vrijednost tečaja te valute na tečajnim listama raste.

Kao što već znamo, tečajna lista sastoji se od vrijednosti neke valute u odnosu na druge valute. Valuta čija je vrijednost veća na tečajnoj listi obično se uzima kao osnovna u količini 1. Npr, budući da američki dolar ima znatno veću
vrijednost od hrvatske kune, na svjetskim će tečajnim listama pisati: 1USD = 5, 848 HRK.

Kako se formira tečajna lista i zašto se vrijednosti tečaja valuta mijenjaju?

Da bi se formirala tečajna lista prati se promet novca u svijetu. Koliko je neka valuta tražena na tržištu vrlo je bitan faktor za određivanje njezine vrijednosti u odnosu na druge valute. Što je potražnja za nekom valutom veća, vrijednost tečaja te valute na tečajnim listama raste. Jako sličan primjer možemo vidjeti na burzama na kojima se trguje dionicama. Vrijednost neke valute na tečajnoj listi ovisi i o ekonomskoj stabilnosti države iz koje valuta dolazi, o trgovini (izvozu i uvozu), te brojnim drugim faktorima.

Financijski stručnjaci svakodnevno prate kretanja novca kako bi mogli utvrditi realnu vrijednost neke valute i sastaviti tečajnu listu.

Jedna od najvažnijih značajki tečaja valuta je da se njihova vrijednost u odnosu na druge valute konstantno mijenja. Svi čimbenici navedeni kao važni za stvaranje tečajne liste važni su i za promjene vrijednosti tečaja valute na
tečajnim listama. Postoje, naravno, valute čija je vrijednost na tečajnoj listi veća ili manja od realne. Kada bi sve valute na svijetu imale svoju realnu vrijednost u svakoj zemlji to bi značilo da za protuvrijednost neke valute možemo kupiti isti proizvod u bilo kojoj zemlji, a znamo da to nije slučaj. Na vrijednost novca koja je veća/manja od realne kupovne vrijednosti utječu kontrola vlade nad vrijednošću novca, ekonomska nestabilnost neke zemlje, odnos uvoza i izvoza (…)

Kako tečajna lista može popraviti vaše osobne financije?

Nekada su banke imale znatno povoljniji tečaj od mjenjačnica, no danas je situacija znatno drukčija. Pronađite mjenjačnicu koja nudi povoljan tečaj i ne naplaćuje proviziju (ili je ona minimalna). Na većoj svoti razmijenjenog novca možete zaraditi nezanemariv iznos.

Nemojte novac razmijeniti u prvoj banci ili mjenjačnici, pronađite onu s najpovoljnijom tečajnom listom.

Ukoliko često putujete, mijenjajte novac u onoj zemlji koja je manje razvijena. Zemlje u razvoju imaju znatno povoljnije tečajne liste od razvijenih zemalja.

Tečajna lista može vam pomoći da zaradite novac, stoga proučite pravila mijenjanja novca i tečajna će lista postati vaša saveznica.

07.11.2012.

Za najbrže informacije o tečaju nazovite odmah!


01/3097-512