Tečaj Eura

Euro slovi za jednu od najutjecajnijih svjetskih valuta pa je tečaj eura iznimno važan faktor u okvirima svjetske ekonomije. O tečaju eura ovise mnoge važne stvari u svijetu kao što su uvoz, rast BDP-a zemalja Eurozone, visina plaća, itd.

Zbog čega je tečaj eura drugačiji od drugih tečajeva?

Većina tečajeva valuta prikazuje se tako da se odredi koliku količinu strane valute može kupiti jedan američki dolar. S tečajem eura je drugačije. On se obično izražava tako da se prikaže koliko se dolara može kupiti za jedan euro. Rijetko ćemo kada naići na obrnut slučaj. Pa, iako je 9. Prosinca, 2011. Jedan američki dolar vrijedio 0,75 eura, govorilo se samo o tome kako jedan euro vrijedi 1,33 američka dolara. Od tada se vrijednost ovih dviju valuta promijenila, ali na tečajnim listama euro i dalje ima primat nad američkim dolarom.

Drugi, i možda važniji, razlog posebnog položaja eura je taj da je euro druga najpopularnija valuta poslije američkog dolara. Euro kao svoju jedinu valutu koristi više od 300 000 ljudi. Popularnost eura temelji se na moći Europske Zajednice koja je najveća ekonomska zajednica na svijetu. Iako euro nije prihvaćen u svim zemljama članicama Europske Unije, ni jedna druga valuta nije ni blizu tome da postane globalna valuta.

Slabljenje i rast tečaja eura

Ipak, kriza u Grčkoj 2011. ugrozila je održivost koncepta eurozone. Ova je situacija pridonijela snižavanju tečaja eura. U isto je vrijeme Europska Središnja Banka počela snižavati kamate koje su se popele na visokih 1,5%. Ovo je snizilo tečaj za sve ljude koji su podizali kredite ili štedjeli u eurima, smanjujući time i vrijednost samog eura.

U veljači ove godine predsjednik Središnje Europske Banke, Mario Draghi,  izišao je u javnost sa nekim novim činjenicama vezanim za tečaj eura. Obraćajući se odboru za ekonomske i monetarne poslove Europskog Parlamenta, Draghi je rekao tečaj eura nije meta politike već važan čimbenik za ekonomski rast i stabilnost cijena u Eurozoni.

Francuska je apelirala na Eurozonu da počne primjenjivati agresivniju tečajnu politiku tvrdeći kako će jačanje tečaja eura ugroziti napredak i rast unutar zemalja Eurozone. Draghi je odgovorio kako se predviđa da će stopa inflacije vezana za tečaj eura uskoro pasti ispod visokih 2%

Euro jest i ostat će jedna od dvije najpopularnije i najvažnije valute na svijetu. Njegov će tečaj i dalje oblikovati svjetsku ekonomsku politiku. Tečaj eura na burzama će i dalje ostati predmetom interesa svih tvrtki, banaka, mjenjačnica i poslovnih ljudi. Snaga Eura leži u Eurozoni; dok god ona ima jaku privredu euro će ostati valuta broj dva, a možda i postane valuta broj jedan u svijetu.

14.03.2013.

Za najbrže informacije o tečaju nazovite odmah!


01/3097-512