10 savjeta kako uštedjeti novac

Klijentima Mjenjačnica.NET donosimo 10 jednostavnih savjeta kako možete lako uštedjeti novac.

Kad voda kapne u posudu možda se i ne čini mnogo, ali svaka kap pomaže ju napuniti. Na isti način može se uštedjeti novac. Nekoliko lipa ovdje ili ondje možda ne izgleda puno, ali te lipe će se dodati kunama u banci i te kune u banci će konačno početi zarađivati vaš novac. Rezanje troškova može zvučati bolno, ali štedjeti novac ne mora biti bolno.

Zadržite ostatak

Ako vaša banka nudi automatski plan štednje, prijavite se na njega. Mnoge banke nude varijaciju organiziranog (kružnog) programa za debitne kartice  pri kupnji. Banka automatski zaokružuje svaku kupnju koju činite sa svojom debitnom karticom (npr. 9,98 kn zaokružit će na 10,00 kn) i prenosi tu razliku s vašeg tekućeg na vaš štedni račun gdje će se akumulirati i zaraditi kamate.

Nahranite kasicu-prasicu

Na kraju svakog dana  ispraznite iz vaše torbe ili džepova sve sitne novce i stavite u staromodnu kasicu – prasicu. To se čini kao „old-school“ trik, ali sve te sitne lipe će ubrzo postati kune.

Automatizirajte svoju štednju

Postavite automatske prijenose s vašeg tekućeg na vaš štedni račun svakog razdoblja u mjesecu kad dobijete plaću. Čak 20 kuna tjedno dodaje do preko 1000 kuna godišnje uštede prije kamata.

Odjenite svoje prozore

Prema američkom ministarstvu energetike zavjese mogu smanjiti gubitak topline za čak 25 posto i postići toplinu od čak 33 posto. Odaberite nepropusne zavjese koje pokrivaju prozore u potpunosti. Tijekom zimskih dana otvorite zastore na prozorima koji su okrenuti prema jugu tako da sunce uđe u prostoriju. U toplim vremenskim danima koristite svijetle boje zavjesa i držite ih zatvorene tijekom najtoplijih sati.

Platite račune na vrijeme

Jedno kasno plaćanje računa može izazvati veće kamatne stope na svim vašim kreditnim karticama. Vaše banke za automatski obračun plaćanja mogu vam pomoći da sve platite prije datuma dospijeća tako da ne biste plaćali naknade za zakasninu i time izazvali više kamatne troškove na računima vaših kreditnih kartica.

Napravite popis za kupnju

Ne izlazite iz kuće bez vašeg popisa namirnica. Planirajte tjedne jelovnike oko prehrambenih namirnica kako biste povećali vaše prehrambene uštede. Napravite popis stvari koje trebate i držite ga se. S popisom shopping se čini lakšim upravo zato da bi se izbjegao impuls kupuje koji dovodi do većeg računa u trgovini.

Podesite vaš automobil

Kako bi uštedjeli novac za benzin održavajte svoj auto. Prema Odjelu za zaštitu potrošača slabo podešen motor automobila može povećati potrošnju plina do 20 posto.

Kupujte lokalno

Investirajte u vašu zajednicu, vaše zdravlje ali i u vaš novčanik tako da obilazite poljoprivredne trgovine i lokalna gospodarstva gdje su svježi proizvodi često jeftiniji nego u supermarketima.

Sami napravite kavu

Svakodnevni odlasci na kavu (na poslu) mogu vas koštati 50 kuna tjedno ili više. Ako vam vaš poslodavac dozvoljava donesite si i priključite vaš aparat za kavu (za jednu šalicu)  ili razgovarajte sa svojim direktorom o kupnji aparata za kavu koji će koristiti svi zaposlenici. Svaki put kada ubacite kovanice u vašu kasicu-prasicu vidjet ćete kako se vaša ušteda povećava.

Koristite kartice vjernosti

Prijavite se za korištenje kartica vjernosti u svim supermarketima koje posjećujete. S tom karticom stječete pravo na uštedu i na najniže cijene namirnica i kućnih potrepština.  Mnoge trgovine također nude i kupone na cijelu vašu kupnju koja se zbrajala tijekom vremena.

15.03.2013.

Za najbrže informacije o tečaju nazovite odmah!


01/3097-512